15 februari 2021

Vietnam als tweede thuis

Vanuit Vietnam solliciteerde Sybo Zijlstra in 2017 via Skype bij de FOM. In het vliegtuig terug naar Nederland had hij zijn getekende contract op zak. Als investeringsmanager geeft hij Friese ondernemers een steun in de rug om verder te komen. Voor het starten van een onderneming, om te groeien of om te innoveren. We stellen je graag voor aan een van de gezichten van en drijvende krachten achter de FOM!

Sybo ZijlstraZeven jaar in Vietnam gewoond

“Mijn vrouw komt van oorsprong uit Vietnam en ik ontmoette haar zeventien jaar geleden toen zij in Nederland studeerde. In 2010 zijn we naar Vietnam verhuisd”, vertelt Sybo. “We hebben er uiteindelijk zeven jaar gewoond. Onze zoon is daar ook geboren. Ik werkte destijds al een aantal jaar bij een verzekeraar en we hadden onze zinnen al gezet op Vietnam.”

“Mijn werkgever wilde mij tijdens hun reorganisatie graag houden, waarna we overeen zijn gekomen dat ik mijn beleggingswerk nog een periode vanuit Vietnam zou doen. Na vijf jaar wilden ze mij toch graag terug in Leeuwarden hebben, waarop ik besloot te stoppen. Vervolgens heb ik nog twee jaar als financieel manager en consultant voor een adviesbureau met Nederlandse eigenaren in Ho Chi Minhstad gewerkt.”

Terug naar Leeuwarden

Na een aantal jaar begon het bij Sybo en zijn vrouw te kriebelen. Hij wilde terug naar beleggingsgerelateerd werk en zij had voor hun zoon de voorkeur voor een Nederlandse school. “Ik solliciteerde bij de FOM en een paar Skype-gesprekken later was ik aangenomen. Eenmaal terug in Leeuwarden, was het weer even wennen aan de grote verschillen met Vietnam. Het is een ontwikkelingsland met een jonge, leergierige bevolking die optimistisch is over de toekomst; heel anders dan Nederland.”

Doorslaggevende factoren

Sybo geniet van zijn werk als investeringsmanager bij de FOM. Het is vooral het contact met de ondernemers waar hij energie van krijgt. “Ze zijn per definitie enthousiast. Soms iets te enthousiast en dan moeten wij relativeren. In ons onderzoek om te bepalen of we gaan financieren, kijken we daarom zowel naar de financiële kant als naar de ondernemer en het team erachter. Hun enthousiasme en kennis en kunde zijn vaak doorslaggevende factoren of een plan slaagt of niet.”

“De grootste uitdaging is of de financiering een succes wordt. Daar hebben we weinig invloed op. Maar als het na een tijdje minder goed gaat dan verwacht, kan de ondernemer wel een beroep op ons doen. We kunnen ondersteunen en vanuit ons netwerk bij de NOM ervaring en expertise raadplegen.”

Compleet andere wereld

De weg die Sybo naar de FOM leidde, begon ooit met zijn opleiding Bedrijfseconomie en ging langs vele jaren ervaring in de beleggingswereld. Inmiddels is hij al ruim drie jaar een van onze investeringsmanagers. In zijn vrije tijd leest hij graag over politiek, economie en de wereld en is hij een echte voetballiefhebber en komt hij al ruim 35 jaar bij Cambuur. Ondertussen denkt hij vaak terug aan Vietnam. “Het is een compleet andere wereld waarin we kunnen ontsnappen aan het standaard ritme in Nederland. Wanneer het kan, gaan we er naartoe op vakantie. Het is ons tweede thuis.”