Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

4 november 2022

FOM-exportgarantie doorslaggevend voor Salttech

In Amerika wordt volgend jaar een enorme ontziltingsinstallatie opgebouwd door een Friese scale-up: Salttech. Voor dit miljoenenproject wil de opdrachtgever, een lithiumproducent, de garantie hebben dat Salttech de financiële middelen heeft om het werk uit te voeren. Het probleem: scale-ups hebben weinig liquide middelen. De oplossing: het nieuwe product van de FOM, de exportgarantie.

Salttech is het eerste bedrijf waaraan deze exportgarantie is verstrekt. Jan te Lintelo, CFO en partner bij de Dutch Water Technologies (DWT) Group, is er blij mee. ‘Scale-ups zoals wij zijn te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken. Als een klant ons een grote opdracht gunt maar wil dat wij garant staan voor een bepaald bedrag, kunnen we niet bij een bank aankloppen voor financiering. We hebben daarvoor niet genoeg liquide middelen. Daar lopen we continu tegenaan.’

Hij vervolgt: ‘Salttech is lid van de DWT Group, net als Biotrack. In het verleden hebben we met Doefonds Fryslân – de voorloper van de FOM – samengewerkt voor een financiering voor Biotrack en in 2018 hebben we samen met het Doefonds en de Rabobank een financieringsoplossing voor een exportproject van Salttech bewerkstelligd. We kenden elkaar dus al.’

Eigen technologie

Salttech heeft zelf technologie ontwikkeld – en gepatenteerd – om zeer zoute waterstromen te behandelen. ‘Wij scheiden alle zouten uit de waterstromen door middel van een innovatieve verdampingstechnologie. Het resultaat van de behandeling is schoon condensaat en zoutkristallen. Het water kan worden hergebruikt in de productie en de gewonnen zoutkristallen vertegenwoordigen vaak een financiële waarde. Bij de lithiumproducent is de mogelijkheid om energiegunstig schoon water te produceren en kostbaar lithium te kunnen terugwinnen doorslaggevend geweest in hun keuze voor Salttech uit Joure.’

Te Lintelo vervolgt: ‘Vanwege de brede toepasbaarheid van onze DyVaR-technologie bouwen wij in verschillende takken van de industrie belangrijke referenties op, zoals het terugwinnen van waardevolle melkzouten in de zuivelindustrie en het produceren van schoon water in olie- en gasvelden in het Midden-Oosten. Om aan de klantvraag te kunnen voldoen hebben wij diverse formaten ontwikkeld, van de DyVaR-30 tot en met de DyVaR-360. Het getal staat voor het aantal verdampingscyclonen. Een kleine DyVaR-30 leveren we als containeroplossing waar alle aansluitingen al op zitten. Deze wordt bij de klant neergezet en in enkele dagen opgebouwd, aangesloten en opgestart.’

De eerste opdracht voor de Amerikaanse lithiumproducent was een DyVaR-60 containeroplossing die inmiddels opgesteld is. Voor het miljoenenproject wordt de DyVaR-360 installatie in delen gefabriceerd – hoofdzakelijk door de Friese maakindustrie – getransporteerd en door de klant geïnstalleerd. ‘Wij overzien dat proces, onze engineers en projectmanagers leiden de installatie en de opstart en lokale mensen worden opgeleid om met de installatie te kunnen werken. Wij kunnen de installatie bovendien via internet in de gaten houden en advies geven.’

De verwachting is dat de DyVaR-360 in het eerste kwartaal van 2023 geleverd wordt en in het tweede kwartaal kan worden opgestart. ‘Het wordt de eerste keer dat we de DyVaR-360 opbouwen, maar het procesontwerp is gebaseerd op dezelfde principes als de kleinere varianten. We zijn niet nerveus: we weten dat onze technologie werkt.’

Mogelijkheden

Als het niet was gelukt met de exportgarantie was er wel reden geweest om nerveus te worden. ‘Tegelijk met het goede nieuws dat de keuze op Salttech was gevallen kwam de vraag om financiële garanties te verstrekken. Daarom hebben we wederom bij de FOM aangeklopt.’

Te Lintelo vervolgt: ‘We zijn erg blij met de samenwerking vanuit de FOM, eerst met Diederik Jongema, daarna met zijn opvolger Klaas Kooistra. Zij hebben alles gedaan wat zij kunnen om ons te helpen. Het grote voordeel was dat we elkaar al kenden. Het heeft veel tijd gekost, maar we hebben nu een oplossing die niet alleen ons enorm helpt, maar ook geschikt is voor veel andere bedrijven. Door het grotere bewustzijn van bedrijven over duurzaamheid openen de mogelijkheden zich voor ons. Dankzij de exportgarantie kunnen we laten zien wat we voor het milieu waard zijn.’

Ben je benieuwd of de FOM jou ook kan helpen met een exportgarantie? Lees dan hier verder.

< Terug naar alle nieuwsberichten

FOM-exportgarantie doorslaggevend voor Salttech