Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

Deepgrooves: innovatief met vinylplaat

Ondernemers leren graag van anderen. Over innovatie, groei, export, ondernemerschap en financiering sparren ze geregeld met collega’s of adviseurs, waaronder die van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Zo ook ondernemer Chris Roorda van de in 2017 gestarte vinylfabriek Deepgrooves.

Chris leeft voor muziek. Jarenlang was hij diskjockey in de Leeuwarder Rock It. Daarnaast gaf hij al geruime tijd muziek uit van dance-artiesten. In al die jaren zag hij meerdere malen hoe de digitale wereld de muziekindustrie op z’n kop zette. Maar hij zag ook de (her)nieuwe liefde voor de elpee. “Het is hip, vooral bij de jongere generaties. Vinyl geeft hen een wow-gevoel.” Dat gevoel wilde Chris graag doorzetten in een idee waar hij al een tijdje op zat te broeden: zijn eigen platenperserij.

Meteen een hit

De drukpers van Deepgrooves draait inmiddels sinds de herfst van 2017. Vanaf dag één was het een hit. De vinylfabriek in de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden draait non-stop. Elke 28 seconden komt er een elpee van de pers. Dat is niet zonder reden. Voor musici is er geen drempel meer. Al vanaf een oplage van 150 albums kunnen ze bij Deepgrooves terecht. En daarmee is voor de kleine muziekgroepen eindelijk geen wachtrij meer.

Van hier tot Australië

In Nederland is het bedrijf de enige optie voor het laten persen van een album met een kleine oplage. Dit maakt de drukkerij gewild. Ondertussen laat Deepgrooves ook van zich horen in het buitenland. Waar het eerst met Nederlandse artiesten begon, hebben inmiddels ook opdrachtgevers uit Engeland, Duitsland, België, Denemarken en Australië zich gemeld. Iedere dag levert de vinylpers tussen de 1.000 en 1.500 versgeperste langspeelplaten.

Net dat stukje extra

Voor veel bands is het uitbrengen van een langspeelplaat de kroon op hun werk. “En de kwaliteit van de platen is zoveel beter dan vijftig jaar geleden. De in groeven van de schijf opgeslagen muziek biedt een stukje extra in vergelijking met de enen en nullen van de digitale muziekdragers. Het is als de meerwaarde van een goed boek met honderd bladzijden, fraaie letters en een mooi kaft.” En dat gebeurt allang niet meer alleen in de vorm van de welbekende zwarte elpee. Bij Deepgrooves kun je kiezen uit maar liefst 35 andere plaatkleuren.

Investeringen

Chris, de directeur en enig aandeelhouder, heeft aardig wat eigen vermogen in de vinylfabriek gestoken. Zo is de Rolls-Royce, een vinylpers – waar een ‘good old’ procedé op een moderne wijze wordt uitgevoerd – alleen al een investering van ruim twee ton.

Maar Deepgrooves was nooit zo’n hitmachine geworden zonder steun van de FOM. “Het luisterend oor bij de FOM heeft de plannen verder gebracht. Het fonds staat open voor ideeën en ze kijken wat voor bijdrage nodig is om die ideeën uit te voeren.” Chris kreeg een lening van de FOM en de gemeente Leeuwarden, zodat er meer investeringsmogelijkheden waren. “Die steun werkte als een vliegwiel voor Deepgrooves. Bovendien wekt het vertrouwen voor andere investeerders en banken.”

De Blokhuispoort

Dat vertrouwen geeft Chris graag terug aan Leeuwarden en Fryslân. Zo is de locatie in de Blokhuispoort een bewuste keuze geweest. De tien nieuwe banen zijn van belang: “Het is een prachtige plek voor toegewijde mensen.” Daarbij denkt hij vooral aan de impuls voor het culturele en economische leven in de stad waar hij leeft en werkt. Hier geniet hij onder andere van de spin-off van Culturele Hoofdstad. “Veel mensen weten Leeuwarden te vinden en zo komt het geld naar Fryslân.”

Contact

Bezig met mooie plannen voor het bedrijf? Mogelijk kan de FOM helpen bij de uitvoering. Neem contact op met de adviseurs Diederik Jongema of Sybo Zijlstra.