Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

24 oktober 2023

Hoe is het nu met… Chris Roorda? ‘Deepgroves leidt de duurzame revolutie van de vinylindustrie’

Als passie voor muziek en milieubewustzijn elkaar ontmoeten, kom je uit bij Deepgrooves. Chris Roorda is in de wereld van vinylplaten een pionier in duurzaam ondernemerschap. Zijn verhaal, dat begint met een diepgewortelde liefde voor muziek, is een inspiratiebron voor iedereen die gelooft in de kracht van toewijding. Door zijn eigenzinnige benadering van de vinylindustrie heeft Roorda niet alleen een succesvol bedrijf opgebouwd, maar ook de weg vrijgemaakt voor een groenere toekomst.

Deepgrooves is een Friese platenperserij die zo duurzaam mogelijk wil produceren. Dat de duurzame revolutie van de vinylindustrie wordt geleid vanuit de Blokhuispoort in Leeuwarden, valt op tot ver over de landsgrenzen. Sinds kort werkt eigenaar Chris Roorda samen met een beursgenoteerde partij uit Amerika. Miljoenen platen persen, dat is zijn zakelijke doel. Maar dan wel zo groen mogelijk. Het verhaal van een ondernemer met zowel een muzikaal als een milieubewust hart.

Industrie uitdagen
Chris Roorda: “Ik ben eigenlijk al mijn hele leven muzikant en zelfstandig ondernemer. Ik heb er altijd naar gestreefd om wat ik leuk vind en wat mij intrigeert, om te zetten in een bloeiende business.” Deze combinatie leidde hem naar de wereld van het dj’en in steden als Leeuwarden en Amsterdam en het handelen in platen. Wat begon als liefde voor muziek groeide uit tot een milieubewuste onderneming. Roorda besloot de traditionele normen van de vinylindustrie uit te dagen en nieuwe wegen in te slaan. Hij richtte zo’n zes jaar geleden zijn eigen webshop en fabriek op, met als doel een volledig groene productieketen te creëren.

‘Ik vind: als je dingen maakt, ben je zelf verantwoordelijk voor de rotzooi die er ook van komt.’

Pvc-stromen afbreken
“Ik vind: als je dingen maakt, ben je zelf verantwoordelijk voor de rotzooi die er ook van komt. Ons eigen productieproces is dan ook zo groen mogelijk”, aldus Roorda. “Daarnaast zijn we nu bezig met een revolutionair proces, samen met de RUG: het upcyclen van pvc. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt bij het persen van platen. Wij zijn de eerste ter wereld die pvc-stromen kunnen afbreken en vervolgens terugbrengen naar originele stromen.” Deze innovatie markeert een keerpunt in de industrie, waarbij afval wordt verminderd en materialen worden hergebruikt op een manier die voorheen ondenkbaar was. Samen met academici en grote bedrijven werkt Roorda aan het bouwen van een fabriek in Groningen om kleinere hoeveelheden pvc te upcyclen.

Voetafdruk verkleinen
Roorda’s toewijding aan duurzaamheid gaat verder dan upcycling. Hij onderneemt ook stappen om zijn producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Eén van zijn initiatieven omvat het gebruik van gerecyclede olie in de vinylproductie, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verminderd. “In ons eigen productieproces zorgen we al voor nagenoeg honderd procent reductie op onze voetafdruk”, zegt Roorda. “We pushen de industrie om stappen te zetten, zelf verantwoordelijkheid te nemen. Onze producten kunnen echt op een betere manier gemaakt worden.”

‘We pushen de industrie om stappen te zetten, zelf verantwoordelijkheid te nemen. Onze producten kunnen echt op een betere manier gemaakt worden.’

Steun in de rug van FOM
De geestdrift van de Leeuwarder ondernemer viel zo’n vijf jaar geleden ook de FOM op. “Als je begint met ondernemen in een business als de onze, is financiering niet gemakkelijk te regelen. We zijn niet de bakker om de hoek die wat geld wil lenen. Onze bedoeling was vanaf het begin om op een duurzame manier platen te gaan persen, in een nieuwe fabriek in de Blokhuispoort”, vertelt Roorda. “De FOM wil graag investeren in ondernemerschap in de regio. Zij zagen dat we goed over onze business hadden nagedacht, dat we echt kennis en kunde hebben. De FOM is ontvankelijk voor initiatieven die out-of-the-box zijn. Zij hebben dan ook het vertrouwen gehad om ons een achtergestelde lening te verstrekken.”

Dat heeft veel voor Roorda betekend. “Natuurlijk pomp je eigen geld in je onderneming, maar dat er een partij is die met je meedoet, geeft een heel goed gevoel. We hebben later nog een kleine overbrugging gehad van een hele korte termijn. Daarna hebben we dit niet meer nodig gehad. Maar het is een fijne steun in de rug geweest in de periode dat het nodig was.”

‘De FOM is ontvankelijk voor initiatieven die out-of-the-box zijn en heeft vertrouwen in ons getoond.’

Sterke propositie
Roorda vervolgt: “Deze industrie kent veel verantwoordelijkheden en enorme uitdagingen: dat blijft ook zo. Wij hebben een redelijke sterke propositie neergezet, die opvalt. We worden dan ook veelvuldig genoemd in allerlei media, zelfs in de Forbes.” Voor de Amerikaanse partij die is aangehaakt gaat Deepgrooves platen persen, die zij vervolgens verkopen. “Ze hadden daarvoor elke perserij kunnen vragen. Maar zij vinden het interessant hoe wij in deze industrie staan. Dat zet ons ook weer even op scherp.”

Onvermoeibare inzet
Vinylplaten hebben een enorme comeback gemaakt en tegenwoordig worden er hoge eisen gesteld aan zowel de kwaliteit van het geluid als de esthetiek van de plaat zelf. “Wij maken emotie, dat vertalen we naar een fysiek product,” zegt Roorda. Deze woorden vatten de essentie samen van zijn onderneming, waar passie voor muziek en duurzaamheid samenkomen in elke geproduceerde vinylplaat. Door zijn onvermoeibare inzet voor een groenere planeet en zijn streven naar hoogwaardige muziek, is Chris Roorda een inspirerend voorbeeld voor de industrie.

‘Wij maken emotie, dat vertalen we naar een fysiek product.’

Wil je weten of de FOM ook iets voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Chris Roorda, Deepgrooves