Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

19 december 2022

FOM biedt ambitieuze ondernemers exportgarantie

‘Wij breken de internationale markt open voor het Friese mkb’

De Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) heeft een nieuw product: de exportgarantie. Dit is dé financieringsoplossing voor Friese mkb-ondernemers met buitenlandse opdrachtgevers die om een garantstelling vragen. Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben niet genoeg liquide middelen voor garantiestelling door een bank en missen daardoor hun grote doorbraak in het buitenland. Investment Managers Klaas Kooistra en Sybo Zijlstra: “Met onze exportgarantie breken wij de internationale markt open voor het Friese mkb.”

Elke Friese mkb-ondernemer die in het buitenland bezig is met een (groot) project maar vastloopt omdat er wordt gevraagd naar een garantie omdat de opdrachtgever risico’s af wil dekken, kan bij de FOM terecht voor de exportgarantie. Klaas en Sybo: “We zien vaak dat kleinere bedrijven die bijvoorbeeld hun eerste grote project in het buitenland willen gaan doen, onvoldoende liquide middelen hebben en daardoor nog niet bij een bank terechtkunnen voor een lening of garantiestelling. Ondernemers kunnen bij ons terecht voor een exportgarantie tussen de 25.000 en 200.000 euro.” De Investment Managers benadrukken: ,,Je hoeft nog geen klant te zijn van de FOM, dit product is bedoeld voor het hele Friese mkb.”

Kansen benutten
Uit onderzoek blijkt dat het Friese bedrijfsleven minder exporteert en minder internationaal gericht is dan ondernemers in andere provincies. “Om het bedrijfsleven in Fryslân te versterken, is het nodig om ook internationaal kansen te benutten. Het overkoepelende doel van de FOM is het bedrijfsleven in onze provincie versterken en ook Provincie Fryslân ziet in internationaal ondernemen veel kansen”, aldus Klaas en Sybo.

Zij weten bovendien dat Friese mkb-bedrijven opgemerkt worden door opdrachtgevers in het buitenland vanwege de goede (technische) oplossingen die zij bieden. “Dat is hartstikke mooi: ondernemers uit onze provincie bieden kwaliteit en lopen internationaal voorop met innovatieve oplossingen! Maar ze lopen tot nu toe vaak vast op het moment dat er geld op de plank moet komen bij wijze van garantie. Onze exportgarantie kan dan de stok achter de deur zijn, die de opdrachtgever zekerheid biedt en ervoor zorgt dat de Friese ondernemer het internationale project kan aannemen.”

‘Dit is de stok achter de deur die de opdrachtgever zekerheid biedt en zorgt dat de ondernemer het project kan aannemen’

In twee weken
Klaas en Sybo weten ook: timing is alles. “Als je als ondernemer de kans krijgt om een mooi project in het buitenland te doen, moet je snel kunnen toehappen. Als wij de gedetailleerde projectinformatie binnen hebben en alle informatie bekend is over de onderneming, kunnen we ervoor zorgen dat de exportgarantie in twee weken rond is. Wij onderzoeken of het project belangrijk, interessant en levensvatbaar is. Ook doen we een check op de onderneming: staat deze er goed voor en is de bedrijfsvoering gezond? Daarvoor hebben we het (verkorte) businessplan nodig, de jaarcijfers en de projecties. We willen natuurlijk wel weten of de onderneming de lening terug kan betalen, mocht het onverhoopt misgaan. Onze uitvoerende partij, Liberty Mutual, checkt de opdrachtgever in het buitenland. Liberty Mutual is een wereldwijde partij die hier goed zicht op heeft. Dat is eveneens prettig voor de ondernemer: die weet daardoor ook zeker of hij met een valide partij te maken heeft.”

Verbonden aan project
De Investment Managers vertellen dat de exportgarantie wordt gestald bij Liberty Mutual. “Dat is ook degene die de garantie afgeeft aan de opdrachtgever van de ondernemer. Het geld is daarmee niet verbonden aan de onderneming, maar aan het project waarvoor het bedoeld is.” De looptijd van de exportgarantie is maximaal twee jaar. Als het project is afgerond valt het geld weer vrij. Sybo en Klaas: “Een ondernemer kan wel een nieuwe aanvraag doen voor nóg een project binnen die periode, maar dan begint het proces wel weer opnieuw: zowel de FOM als Liberty Mutual doen dan opnieuw een check op dit nieuwe project.”

‘Friese ondernemers kunnen de kansen die ze krijgen aangeboden, nu eindelijk verzilveren’

Uniek product
De exportgarantie is in alle opzichten een uniek product, benadrukken Klaas en Sybo. “Er is niemand anders die dit zo aanbiedt. Als je als startup of scale-up twee ton nodig hebt, zegt de bank vaak: ‘je onderneming is nog te klein en je cijfers zijn nog niet goed genoeg’. Organisaties die een soortgelijk product aanbieden, doen dat vaak voor grote bedrijven en miljoenenprojecten. Wij rollen dit product specifiek uit voor mkb-ondernemers. Als dit een succes wordt, breken we echt de internationale markt open voor het Friese mkb. Zo kunnen Friese ondernemers de kansen die ze krijgen aangeboden, eindelijk verzilveren.”

Meer info
Benieuwd of de exportgarantie ook voor jou dé doorbraak kan betekenen? Lees hier meer over de exportgarantie of neem rechtstreeks contact op met Klaas Kooistra (06 55 70 76 95, kooistra@fom.frl) of Sybo Zijlstra (06 11 42 99 42, zijlstra@fom.frl).