Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

10 maart 2021

Door de financiering kreeg ik weer adem

Ondernemers leren graag van anderen. Over innovatie, groei, export, ondernemerschap en financiering sparren ze geregeld met collega’s of adviseurs, waaronder die van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (de FOM). Zo ook ondernemer Willem Adema van het nog te openen In de Brouwerij.

Nadat hij als dj jarenlang op toeristische plekken en in feestcafés in het buitenland platen draaide, wilde Willem zelf zo’n café. Shooters werd geboren: “Maar na twaalf jaar was het tijd voor iets anders en in november 2019 verkocht ik het feestcafé”, vertelt de bekende Leeuwarder horecaman. Die nieuwe uitdaging vond Willem aan het Wilhelminaplein, dat ook wel als het Zaailand bekend staat.

Grote plannen

Willem was al even eigenaar van het monumentale pand op nummer 94, maar wilde het eigenlijk gaan verhuren. “Het pand stond al jaren leeg en we zeiden steeds: ‘We willen hier leven in de brouwerij.’ Ik koos er toen toch voor om het zelf te gaan ontwikkelen. In januari 2020 was de vergunning rond en konden we beginnen met de verbouwing.”

Een grandcafé met 270 zitplaatsen, een brasserie, hotel én stadsbierbrouwerij: grootse plannen zijn gesmeed. “Je gaat op zoek naar een manier om al die vierkante meters te benutten en het rendement zo groot mogelijk te maken”, licht Willem toe.

Het coronavirus

Alles liep gesmeerd, tot het coronavirus uitbrak. “Het is een groot project, dus een grote investering. Vooraf wist ik dan ook dat de investering groter zou worden dan de opbrengst van de verkoop van Shooters. Voor het geld dat ik nog nodig zou hebben, had ik al toezegging van de bank. Ik hoefde alleen maar even aan te kloppen, zeiden ze, maar toen kwam corona en trok de bank zich terug. Restauratiefonds kon ons wel helpen met een stuk financiering. Vanwege de monumentale waarde van het pand wilden zij de restauratie van het plafond financieren.” Maar daarmee was de financiering voor de verbouwing van de rest van het pand nog niet rond. Gelukkig was daar de FOM.

Willem: “De FOM kon snel schakelen. Omdat ik eerder niet van plan was om Shooters te verkopen, had ik me al in financieringsmogelijkheden verdiept en was ik al eens met ze in gesprek gegaan. Ik heb ze na het bericht van de bank meteen opgebeld en Diederik en Sybo gevraagd of ze iets voor me konden betekenen. Het voordeel was dat ze mijn dossier en ondernemingsplan al hadden, dus de financiering was zomaar rond en dat was heel fijn.”

De financiering

“Het geld zorgt er niet alleen voor dat ik verder kan, het zorgt ervoor dat ik weer kan ademhalen. De overbrugging geeft mij tijd om de financiering weer goed en gezond op poten te krijgen. Het gaat uiteindelijk om liquiditeit. Er is even geen financiële druk en die ademruimte zorgt ervoor dat je alles weer op de rit kunt krijgen.”

Een goed gevoel bij de FOM

“Vaak heb je vooraf wel een gevoel of een partij bij je past of niet. Bij de FOM wist ik meteen dat het goed zat. Ze kijken verder dan de bank, stellen serieuze vragen en dus voel je je als ondernemer serieus genomen”, laat Willem weten. “Daarnaast is het geld makkelijk af te lossen. Het is ‘duur geld’, zeg ik wel eens, maar beter duur dan niet te krijgen. Als je een tijdelijke overbrugging nodig hebt, is dit een hele goede optie.”

Ondertussen is Willem nog druk aan het verbouwen. Het hotel is al open, maar in het voorjaar van 2021 hoopt hij ook de rest van ‘het nieuwe paradepaardje van het Noorden’ te openen: “Het wordt zo mooi. Iets wat je nog niet eerder hebt gezien. Oud en nieuw wordt hier samengebracht: muurschilderingen met bladgoud uit 1900 zijn hersteld, maar als je je omdraait zie je een enorm glazen dak dat open en dicht kan.” En dat allemaal mede dankzij de FOM.