Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

3 maart 2021

Zo helpt de FOM jou met starten

Mis je de financiële middelen om een vliegende start te maken? Dan staan we bij de FOM voor je klaar. Neem ons mee in jouw plannen en wij gaan passende financiering voor je vinden. Met bijvoorbeeld een starterslening geven we je een duw in de rug om van jouw plannen een succes te maken. Investeringsmanagers Diederik Jongema en Sybo Zijlstra vertellen je graag meer.

Een droomstart maken

We begrijpen het. Als ondernemer wil jij je door niets laten tegenhouden. Je bent aan het avontuur begonnen, omdat je een product hebt dat de wereld gaat veranderen of een expertise hebt die nieuw in de markt is. Met goede financiële middelen kun jij een droomstart maken. Maar het slagen van een plan gaat om meer dan geld. Hoe goed heb je over je plannen nagedacht? Wij gaan samen naar jouw plannen kijken. Jij bent de expert van je product. Jij gaat ons overtuigen van zijn genialiteit.

“Wij zijn generalisten met een brede blik. Vanuit ons netwerk putten we uit een bron van kennis en ervaring die we kunnen inzetten. Samen met de ondernemer kijken we hoe realistisch het plan is”, legt Sybo Zijlstra uit. “We geven niet lukraak een zakje geld mee. We willen hun passie voelen. Daarom zijn we zo betrokken bij de ondernemers. Ook kijken we naar het effect op de werkgelegenheid en economische groei in de provincie”, vult Diederik Jongema aan.

Plannen realiseren

Wanneer wij zien dat jij een realistisch plan hebt en gedegen marktonderzoek hebt gedaan, gaan we kijken wat je aan financiering nodig hebt. Bij de FOM is een starterslening mogelijk tussen de € 25.000 en € 100.000. Om daarvoor in aanmerking te komen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo is jouw onderneming een besloten vennootschap (B.V.), staat die minder dan drie jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is die natuurlijk gevestigd of gaat die zich vestigen in de Provincie Fryslân.

“We zien het liefst dat de ondernemer zijn plannen kan realiseren. Soms kunnen wij nog niet direct helpen met een starterslening. Dan gaan we kijken naar alternatieve financiële middelen. Ook dan zorgen we voor goed advies en een goede doorverwijzing. Als een onderneming dan alsnog zijn plannen kan realiseren, is het voor ons ook geslaagd”, aldus Diederik. We doen dus meer dan alleen financiering.

Een goed begin, is het halve werk

Om als startende ondernemers goed beslagen ten ijs te komen hebben Sybo en Diederik nog tips voor je: “Zorg dat je als ondernemer goed voorbereid bent. Ken je product en de markt waarin je actief bent. Mis je expertise? Twijfel dan niet om externe kennis in te huren. Beter vooraf goed nagedacht en uitgezocht dan later tegen dingen aanlopen die je had kunnen verwachten.”

Wil je meer weten over de starterslening van de FOM? Lees dan de pagina ‘Financiering voor startende ondernemers‘.