Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

Deepgrooves: innovatief met vinylplaat

Wie denkt dat een langspeelplaat iets is uit een grijs verleden, die heeft het mis. In Leeuwarden draait een nieuwe fabriek voor vinylplaten. Met steun van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij. Het is een hit.

Elke 28 seconden komt er in Leeuwarden een zwarte elpee van de pers. Of desgewenst eentje in een van de andere 35 kleuren. Voor veel bands is het uitbrengen van een heuse langspeelplaat de kroon op het werk. Het bedrijf Deepgrooves helpt ze.

Een muziekalbum met een vinylplaat en een opvallende hoes is opnieuw populair geworden. De in de groeven van de schijf opgeslagen muziek is het stukje extra in vergelijking met de enen en nullen van de digitale muziekdragers. Het is als de meerwaarde van een goed boek met honderden bladzijden fraaie letters en een mooi kaft.

Directeur en enig aandeelhouder Chris Roorda leeft voor en van muziek. Hij heeft gezien hoe de digitale wereld de muziekindustrie meerdere malen op zijn kop heeft gezet. Nu merkt hij de nieuwe liefde voor de elpee. Voor bands een bewijs van hun kunnen en een artistiek hoogstandje, voor muziekliefhebbers het ultieme hebbeding. “Het is hip, vooral bij jongere generaties. Vinyl geeft een wow-gevoel.”

Nieuwe pers

Sinds de herfst van 2017 draait de nieuwe pers in de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. Voor musici bestaat er amper meer een drempel, al vanaf 150 albums kunnen ze er terecht. De platenpers draait onophoudelijk, eindelijk is er voor de kleine muziekgroepen geen wachtrij meer.

Chris Roorda heeft jaren zitten broeden op het idee een eigen platenperserij te beginnen. Hij is goed thuis in de muziekwereld; jarenlang is hij discjockey geweest in de Leeuwarder Rock It en geeft zelf ook muziek uit van dance-artiesten. De vele contacten geven ruggensteun bij het welslagen van de investering.

Binnen- en buitenland

Inmiddels weten muziekgroepen uit binnen- en buitenland Deepgrooves in Leeuwarden te vinden. In Nederland is het bedrijf het enige alternatief voor het laten persen van een album met een kleine oplage. Voor opdrachtgevers in Engeland, Duitsland, België en Denemarken ligt Leeuwarden heel dichtbij.

De bevlogen ondernemer heeft er flink wat eigen vermogen in gestoken. Alleen al de nieuwe vinylpers – waar een ‘good old’ procedé op een moderne wijze wordt uitgevoerd – is een investering van ruim twee ton. Roorda noemt deze de Rolls-Royce. “De kwaliteit van de platen is zoveel beter dan vijftig jaar geleden.” Iedere dag levert de vinylpers tussen de 1000 en 1500 nieuwe langspeelplaten.

Flitsende start

Met een lening van de Friese Ontwikkelings Maatschappij (FOM) en eentje van de gemeente Leeuwarden heeft het jonge bedrijf een flitsende start kunnen maken. “De steun werkt als een vliegwiel. Het is vertrouwenwekkend voor andere investeerders en banken.”

Roorda snapt de eerste aarzeling, want “eigenlijk is het een innovatieve markt”. Het luisterend oor bij de FOM heeft de plannen verder gebracht. “Het fonds staat open voor ideeën en men kijkt hoe een bijdrage kan worden geleverd om ze uit te voeren.”

Plaats van vestiging is nadrukkelijk een keuze voor Leeuwarden geweest. De tien nieuwe banen in het bruisende kwartier van de Blokhuispoort zijn van belang: “Het is een prachtige plek voor toegewijde mensen.” Roorda denkt ook vooral aan de impuls voor het culturele en economische leven in de stad waar hij wil werken en leven. En waar hij kan genieten van onder andere de spin off van Culturele Hoofdstad. “Veel mensen weten Leeuwarden te vinden en zo komt het geld naar Fryslân.”

Contact

Bezig met mooie plannen voor het bedrijf? Mogelijk kan de FOM helpen bij de uitvoering. Neem contact op met de adviseurs Diederik Jongema of Sybo Zijlstra.

Meer lezen? Bekijk meer door ons gefinancierde bedrijven.