Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo, Klaas of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Klaas Kooistra

Klaas Kooistra

Reno Minnema

Reno Minnema

21 december 2020

FOM financiert in snelle aanpasser Barrelcamp

De Friese Ontwikkelings Maatschappij FOM heeft een financiering verstrekt aan Barrelcamp uit De Wilgen. Het startende bedrijf was dit voorjaar net klaar om de eerste tiny house uit te leveren, toen het coronavirus toesloeg. Barrelcamp switchte meteen succesvol naar sanitaire accommodaties en thuiswerk-units.

Een jaar na de start heeft Barrelcamp een goed gevulde orderportefeuille. En dat is te danken aan een bedrijfsformule die gaandeweg aan de hand van de ervaren Wytze van der Land ontstond. Van der Land wilde na tal van leidinggevende functies en na een camperreis van twee jaar ‘iets moois maken’. Het moest een accommodatie worden die het midden hield tussen een tiny house en een camper. Het werd de Barrelcamp genoemd, vanwege de gelijkenis met een vat (in het Engels een barrel).

Van der Land kwam in contact met twee jonge engineer/ontwerpers, die hem hielpen de ideeën in de computer te krijgen waardoor een machine automatisch de onderdelen kan uitfrezen (CNC-frezen). Zo kon snel een prototype worden gebouwd en waren de reacties zo positief dat binnen de kortste keren zes opties werden geplaatst. Maar toen bereikte het coronavirus Nederland en de opties werden ingetrokken.

FOM financiert in snelle aanpasser Barrelcamp

Het was meteen het zaadje voor de eerste successen van Barrelcamp. Van der Land en zijn engineers bedachten prompt een nieuw product, de Santana, een sanitaire unit voor de camping. Binnen acht weken waren de eerste twintig geplaatst. Van der Land: ,,Een klant met vier campings heeft zich gemeld voor 50 Santana’s. En een klant uit Limburg met zes campings wil eerst 20.’’

FOM financiert in snelle aanpasser BarrelcampHoe mooi ook, het stelde Van der Land meteen voor een nieuw probleem: de productie. Dutycases uit Drachten en Barrelcamp bleken elkaars reddende engel. Want de kofferproducent had vrijwel niets te doen en Barrelcamp had geen timmerlui.

Een ander probleem was de financiering. Om de productie op gang te krijgen moeten materialen voorgefinancierd worden. ,,Je kunt als eenmanszaak ook kapot gaan aan de groei’’, weet Van der Land.

De Friese Ontwikkelingsmaatschappij FOM helpt hem. ,,We hebben een speciale corona-overbruggingslening, de Ondernemersimpuls Fryslân, en daarmee hebben we Barrelcamp geholpen’’, zegt FOM’s investment manager Sybo Zijlstra. De FOM haakte ook aan op de ondernemerseigenschappen van Van der Land. Zijlstra: ,,Hij is iemand die heel sterk de mogelijkheden blijft zoeken.’’

De financiering past heel goed in het profiel van FOM: mkb, gevestigd in Friesland en het grootste deel van de economische activiteit speelt zich af in Friesland.

En Van der Land is heel blij met de FOM. Want hij heeft meer ideeën, zoals onderkomens en speelmateriaal voor dagrecreatie. Van der Land: ,,Door de hulp van de twee jonge engineers en van Dutycases kan ik in mijn eentje een bedrijf runnen.’’

FOM financiert in snelle aanpasser Barrelcamp